Ελληνοτουρκικά και οι σχέσεις με ΠΓΔΜ στα έγγραφα του Wikileaks(προς το παρόν)

www.tips-fb.com | Posted in , , , , , , | Posted on 5:18 π.μ.

Στοιχεία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και την ονομασία της ΠΓΔΜ αναφέρουν τα έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks.

Σε έγγραφο που εμφανίζεται να υπογράφει ο πρέσβης Τζέημς Τζέφρυ, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου του 2010, σχολιάζεται το ύφος των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ σε έγγραφο της 29ης Ιανουαρίου, γίνεται λόγος για πιθανό θερμό επεισόδιο Ελλάδος - Τουρκίας, που έστηναν οι Τούρκοι στρατηγοί, με βάση το σχέδιο Εργκένεγκον το 2003, στον Έβρο, γεγονός στο οποίο είχε αναφερθεί στο παρελθόν ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τα έγγραφα αναφέρονται και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Μεταξύ των εγγράφων είναι ένα απόσπασμα τηλεγραφήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Παρίσι, με ημερομηνία 23/01/2008, το οποίο αφορά συζήτηση μεταξύ υψηλόβαθμου Αμερικανού και υψηλόβαθμου Γάλλου αξιωματούχου σχετικά με τις τότε υποψήφιες προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες (ΠΓΔΜ, Κροατία, Αλβανία).

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, σύμφωνα με το έγγραφο, ο Γάλλος αξιωματούχος διατύπωσε ξεκάθαρα τις γαλλικές θέσεις, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα, ώστε να προβεί σε παραχωρήσεις σχετικά με το ζήτημα του ονόματος.

Ο Γάλλος αξιωματούχος υποστήριξε, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υποτιμά τη σοβαρότητα του ζητήματος του ονόματος για την Ελλάδα, λάθος το οποίο δεν θα πρέπει να κάνουν και οι ΗΠΑ.

Επίσης, τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Παρίσι, με ημερομηνία 16/09/2009, φέρει τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στο Παρίσι με Γάλλους αξιωματούχους, να υποστηρίζει ότι μια πιο σταθερή συντηρητική ή σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα ήταν ισχυρότερος και πιο ευέλικτος εταίρος στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι αν η διεθνής κοινότητα μπορούσε να πείσει την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και την Ελλάδα, την ιδέα της ανάγκης αλλαγής των διαβατηρίων της ΠΓΔΜ, τότε μπορεί να σημειωθεί πρόοδος.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι για την Ελλάδα υπάρχουν έγγραφα για την περίοδο 2006-2010 και επί θητείας του πρέσβη Ντάν Σπέκχαρντ. Τα έγγραφα αναφέρουν μεταξύ άλλων τις σχέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή με την Μόσχα σε στρατιωτικό και ενεργειακό επίπεδο, την εξέλιξη της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και μέλη της 17 Ν που παραμένουν ασύλληπτα, αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά και στην είσοδο πολλών μεταναστών στη χώρα μας.

Σε διεθνές επίπεδο, τα έγγραφα αποκαλύπτουν το διπλό παιχνίδι του Πακιστάν με τις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, το Ισλαμαμπάντ από τη μια στηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών κατά ισλαμιστών, ενώ παράλληλα υποστηρίζει υπογείως τους ισλαμιστές, ενώ αρνείται επίσημα και τα δύο.

Επίσης έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου του Πακιστάν. Φόβους, τους οποίους η κυβέρνηση του Πακιστάν, χαρακτηρίζει αστήρικτους.

Παράλληλα, οι αποκαλύψεις της Wikilaks προκαλούν τριγμούς και στις σχέσεις ΗΠΑ- Γαλλίας, καθώς αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα χαρακτηρίζουν τον Πρόεδρο της Γαλλίας, ακραιφνή φιλοαμερικανό, απρόβλεπτο, αυταρχικό, παρορμητικό και ευερέθιστο. Η αμερικανική Πρεσβεία στο Παρίσι εξέφρασε ερωτήματα για το πως θα επηρεάσει η εβραϊκή του καταγωγή τις σχέσεις με τους Άραβες, αλλά και τι επιπτώσεις θα έχει στην πολιτική του, το διαζύγιο του.

Οι αποκαλύψεις για εκτιμήσεις αμερικανών διπλωματών που θεωρούν ότι η Άγκυρα τρέφει μίσος προς το Ισραήλ, και ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, προκαλούν δυσαρέσκεια στην Τουρκία, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός διαψεύδει τα περί ύπαρξης λογαριασμών.

Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διόρισε έναν υπεύθυνο για να αποφευχθούν οι νέες διαρροές από την ιστοσελίδα Wikileaks, ενώ ο κολοσσός των διαδικτυακών πωλήσεων Amazon έχει σταματήσει να φιλοξενεί την ιστοσελίδα WikiLeaks.ΠΗΓΗ:ΣΚΑΙ
back to top