Σχεδιάζοντας γυναίκες... από την κλειδαρότρυπα

www.tips-fb.com | Posted in , | Posted on 4:45 μ.μ.

Τριάντα σχέδια του Παύλου Σάμιου με πρωταγωνιστές ένα γυναικείο ζευγάρι παρουσιάζονται στην Αίγινα
«Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, έχουμε ανάγκη να επιστρέψουμε στις βάσεις. Και το σχέδιο είναι η ακλόνητη βάση της ζωγραφικής». Αυτή είναι η άποψη του Παύλου Σάμιου. Και τεκμηριώνεται με την έκθεση «Σχέδια ψυχικού ενδιαφέροντος» στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας. Πρόκειται για μια σειρά σχέδια του καλλιτέχνη, φιλοτεχνημένα με σινική μελάνη και ακουαρέλα. Οσο για τον τίτλο, προσδίδει, όπως σημειώνει ο ίδιος, μια διάσταση εσωτερική.

Στη σειρά των 30 σχεδίων του ο Παύλος Σάμιος δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα ζευγάρι γυναικών. Δύο φίλες που μοιράζονται σκέψεις, αισθήματα, απογοητεύσεις, όνειρα. Ο ζωγράφος προτίμησε τον ρόλο του αόρατου παρατηρητή που εισχωρεί στον προσωπικό, γοητευτικό κόσμο των γυναικών, χωρίς εκείνες να το γνωρίζουν. Γίνεται ο κρυφός ακροατής που προσεγγίζει μικρά καθημερινά μυστικά, κομμάτια της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Αν και το γυμνό ενυπάρχει, η ερωτική ατμόσφαιρα δεν είναι το ζητούμενο.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τα μοντέλα του και τον διάλογό τους ως αιτία για να
δημιουργηθεί το σχέδιο και να αναδειχθεί το μεγαλείο του. Οι διάλογοι αποπνέουν ψυχισμό. Και το σχέδιο είναι ο ιδανικός φορέας έκφρασής του. Αλλά και οι παύσεις και τα κενά του διαλόγου, το απλανές βλέμμα, η ανάπαυλα, δίνουν επίσης αφορμές στο σχέδιο για να κατακλύσει τη ζωγραφική επιφάνεια. Και ενώ ο ζωγράφος γίνεται σιγά-σιγά μέρος της ιστορίας, αφήνει την πόρτα ανοιχτή στην επικοινωνία δίνοντας την ευκαιρία στον θεατή του να ολοκληρώσει ο ίδιος το έργο, βάζοντας τη δική του πινελιά.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, Σπύρου Ρόδη 16, Αίγινα, τηλ. 22970 26401 η Διάρκεια έκθεσης: Ως τις 31 Αυγούστου.ΠΗΓΗ:http://sourta-ferta.blogspot.com/.
back to top